Z czego najlepiej tłoczyć oleje?

Z czego najlepiej tłoczyć oleje?

W artykule na temat tłoczenia olejów pisaliśmy już, dlaczego warto pozyskiwać ten drogocenny produkt samodzielnie w domu. Ilość substancji odżywczych, które dzięki temu zachowujemy jest ogromna i w znacznej mierze przekracza tę, która znajduje się w olejach tłoczonych na większą skalę w fabrykach.

Walory spożywcze i smakowe oleju wytłoczonego w domu są zdecydowanie lepsze niż tego, który możemy kupić w sklepie. W dodatku taki domowy olej ma bardzo dużo właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. To, na jakie obszary naszego organizmu będzie on działał najlepiej zależy od tego, jaki surowiec wybierzemy do jego produkcji.

Przygotowaliśmy przegląd najpopularniejszych i najlepszych produktów do domowego tłoczenia oleju:

Orzechy laskowe

Produkt pozyskany z tłoczenia orzechów laskowych charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Wyczuwalne są w nim orzechowe nuty. Bardzo chętnie jest wykorzystywany jako dodatek do deserów. Jego główną cechą jest obniżanie ciśnienia, zmniejsza też stężenie cholesterolu, a także wzmaga nawilżanie skóry.

Orzechy ziemne

To jedne z najpopularniejszych orzechów, warto więc, przy dużej dostępności produktu i stosunkowo niewielkiej cenie wytłoczyć z nich olej. Jego smak będzie intensywnie orzechowy. Trzeba pamiętać, że należy go spożywać wyłącznie na zimno, w formie dodatku do sałatek lub innych przekąsek. Jest bardzo ceniony przez osoby będące na diecie, gdyż na długi czas zapewnia uczucie sytości. Działa też anty-nowotworowo, wspomaga pracę mózgu oraz bardzo dobrze wpływa na skórę.

Orzechy włoskie

Bardzo cenny surowiec do pozyskiwania oleju. Ma on bardzo intensywny smak i aromat. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do ryb, mięs, sałatek i warzyw. Wyróżnia się wyjątkowo dużą zawartością kwasów omega-3 i omega-6. Spożycie jednej łyżki takiego oleju pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Zawiera oprócz tego witaminę E. Inne jego właściwości to obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu. Poprawia zdolność zapamiętywania i skutecznie walczy z trądzikiem i chorobami skóry. Kwas elganowy w nim zawarty przeciwdziała powstawaniu nowotworów.

Orzechy pinii

Ten olej z kolei posiada bardzo delikatny smak i aromat. Bardzo często wykorzystywany jest jako baza do pesto, dodatek do sosów, zup i ryb z grilla. Zawiera bardzo dużo magnezu, który wspomaga pracę układu nerwowego oraz cynku, który z kolei korzystnie wpływa na skórę i układ rozrodczy.

Cedr syberyjski

To surowiec mniej popularny niż wyżej opisane, jednak trudno go pominąć, gdyż posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Olej pozyskuje się z jego nasion, a delikatny smak sprawia, że można pić go na surowo. Przede wszystkim doskonale wpływa na układ pokarmowy – łagodzi skutki i objawy niestrawności, nieżytu żołądka, wrzodów, nadkwasoty oraz zgagi. Osłania narządy wewnętrzne, poprawia funkcjonowanie kości i stawów. Olej powinny spożywać zwłaszcza osoby uprawiające sport, gdyż podnosi on sprawność fizyczną.

Sezam

Olej z tego surowca jest niezwykle popularny w kuchni azjatyckiej. Stosowany do gotowania, jako dodatek do sosów, sałatek, a nawet deserów. Ma działanie rozgrzewające i oczyszczające, a zawarte w nim sezaminy pozwalają zmniejszyć dawkę leków stosowanych w celu obniżenia ciśnienia. Poprawia kondycję stawów i kości.

Konopia

Olej konopny tłoczony jest z nasion konopi siewnych. Jego smak jest dosyć gorzki, a barwa ciemnobrązowa. Dodaje się go najczęściej do ziemniaków, kasz i surówek. Zawiera ogromnie dużo witaminy K mającej właściwości przeciwkrwotoczne, reguluje prawidłową krzepliwość krwi. Ma też działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Winogrona

A raczej ich pestki są źródłem pochodzenia oleju. Doskonale nadaje się do sosów i sałatek. Zawiera kwas linolowy i witaminę E. Obniża poziom cholesterolu (złego – LDL), a podwyższa poziom dobrego. Jest też antyoksydantem.

Oleje pozyskane z wielu z wymienionych wyżej surowców nie są wykorzystywane jedynie jako produkty spożywcze. Bardzo liczna grupa (np. olej z pestek winogron) jest stosowana również w kosmetyce.

Warto zauważyć, że przytoczone wyżej właściwości olejów zostają zachowane w dużych ilościach wyłącznie wtedy, gdy są one tłoczone na zimno, a najlepiej w domowych warunkach. W tym calu stosowane są prasy do oleju, które pozwalają na samodzielne pozyskiwanie oleju. Prasę taką Ronic posiada w swojej ofercie -> PRASA DO OLEJU

Posted on 2019-01-24 Home 1 759

1 Komentarz

  • Julia Marcinkowska

    Julia Marcinkowska 2019-02-12

    Fajnie, że dodaliście wpis z czego można wytłoczyć olej :) mnie z pewnością się przyda, jak już zakupię u Was olejarkę.

Napisz komentarzOdpowedz

Musisz być zalogowany aby komentować.
Poprz.
Nast.

Brak produktów

To be determined Wysyłka
0,00 zł Suma

Zamówienie